Odporność jest zawsze ważna, ale w okresie jesienno-zimowym ten temat przybiera na sile.
Sprawdzony zestaw by zachować odporność i cieszyć się zdrowiem
Witamina C
Posiada szerokie pozytywne działanie na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, bierze udział w wytwarzaniu komórek odpornościowych, m.in. limfocytów. Witaminę C w największych ilościach znajdziecie w papryce, pietruszce, chrzanie, czarnej porzeczce, cytrusach.
Witamina D3
Przeprowadzone badania jednoznacznie wskazują na to, że witamina D ma ogromny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego - wpływa na komórki walczące z wirusami i bakteriami. Szczególnie seniorzy są narażeni na jej niedobór.
Cynk
Niski poziom cynku w organizmie powoduje, że łatwiej łapiemy infekcje i jesteśmy zmęczeni. Cynk znacząco wpływa na przyswajanie witamin, broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a znajdziemy go w pestkach dyni czy w warzywach strączkowych.
Liść oliwny
Działa immunostymulująco – aktywizuje komórki, które odpowiadają za zwalczanie patogenów atakujących z zewnątrz, zwłaszcza w okresach obniżonej odporności organizmu. Oleuropeina w nim zawarta ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Czosnek
Naturalny antybiotyk, który "dezynfekuje" nasz organizm od środka. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Badania wykazały, że czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i je zwalcza.